Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

LiterNet.ro  Sageata  Noutăţi

Votaţi Klaus Iohannis pe 16 noiembrie 2014


LiterNet s-a constituit, acum 13 ani, ca platformă culturală menită să diversifice piaţa culturală din România. În tot acest timp, ceea ce LiterNet a oferit, prin colaboratorii săi, a reflectat diversitatea de idei, opinii şi orientări culturale şi socio-politice. Libertatea de exprimare şi autonomia totală sunt caracteristicile pentru care LiterNet a garantat şi va garanta întotdeauna.

Tocmai de aceea, prin scrisoarea de faţă, niciunul dintre membrii echipei redacţionale a LiterNet nu se erijează în formator de opinie şi nu doreşte să discrediteze opţiunile politice ale celorlalţi. Acest mesaj este, în primul rând, un îndemn la exercitarea dreptului la vot, dar şi o luare de poziţie prin care dorim să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la turnura pe care viaţa culturală din România ar putea să o ia în cazul instalării candidatului PSD în fotoliul de preşedinte.

Dincolo de orice discuţie privind economia, justiţia şi politica externă, considerăm că în toţi aceşti ani în care a luat decizii de pe o poziţie de putere, Victor Ponta a demonstrat caracteristici care ne fac să ne imaginăm cu greu o cultură liberă, diversificată şi independentă pe perioada preşedinţiei sale. Proiectele culturale care au fost sistate în timpul mandatului său ca prim-ministru, precum şi protejarea susţinătorilor PSD în funcţii deţinute în cadrul unor instituţii culturale şi educaţionale, în ciuda eşecurilor lor manageriale, ne fac să credem că, în eventualitatea în care Victor Ponta ar deveni preşedinte, cultura s-ar politiza mai drastic şi mai rapid, libertatea de expresie ar putea deveni, gradual, ameninţată, iar deschiderea către fenomenul artistic contemporan ar putea avea, de asemenea, de suferit.

Suntem convinşi că aceia care se exprimă în spaţiul public, printre care ne numărăm şi noi, au datoria de a indica direcţia pe care o cred bună, în mod echilibrat şi fără patimă. Nu credem în demonizarea taberei oponente şi nici în dualismele care produc scindare. Dar nu este momentul indiferenţei, ci al acţiunii. Nu este vremea renunţării la drepturi fundamentale în democraţie, ci a afirmării lor. Trebuie să contribuim în singurul mod posibil - votul -, la susţinerea unui parcurs care acum se află la limita întoarcerii în timp, la protejarea valorilor pe care le-am mai pierdut odată, vreme de jumătate de secol.

Nu excludem posibilitatea să ne înşelăm sau să fim dezamăgiţi de candidatul Klaus Iohannis, cel căruia am decis să-i acordăm votul, dar considerăm în acelaşi timp că Victor Ponta ne-a oferit deja o imagine clară a ceea ce ar putea deveni cultura şi societatea sub mandatul său.

Dorindu-ne în continuare ca LiterNet să existe în mod autonom pentru a oferi dezbateri care să acopere întregul spectru de orientări politico-filosofice, artistice şi culturale, ne exprimăm speranţa ca votul din 16 noiembrie 2014 să fie un vot pentru Klaus Iohannis, dar şi împotriva lui Victor Ponta.
Spacer Spacer